Live from Jakarta

oktober 26, 2010

Veel water en verwarring

Filed under: Uncategorized — lepeltak @ 11:02 am

Brommers gaan kapot in het kniehoge water. De banjirs zijn een jaarlijkse 'traditie' in Jakarta. (Eigen Foto)

In Indonesië is er nooit gebrek aan nieuws. Op maandagavond 25 oktober heeft een beving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter een tsunami veroorzaakt bij het eiland Mentawai aan de kust van West-Sumatra. Het aantal doden en vermisten zal vermoedelijk in de honderden lopen.

Diezelfde avond stroomde Jakarta geheel onder door de aanhoudende regenbui. Tienduizenden mensen vertrokken rond zessen vanuit hun kantoor, en kwamen pas rond middernacht uitgeput thuis. Het regenseizoen begint vroeg dit jaar. En de circa twaalf miljoen Jakarta raken langzamerhand uitgeput door de regenbuien, waterplassen en urenlange verkeersfiles.

Tegelijkertijd berichtten de Indonesische media diezelfde maandag over de Merapi-vulkaan in Midden Java, die op uitbarsten staat. Circa zestigduizend mensen moeten geëvacueerd worden voor de gevaarlijkste vulkaan van de archipel.

De Merapi loopt al meer dan een week te roken en te schokken. De Indonesische regering heeft de hoogste alarmfase aangekondigd.

Vice-president Boediono bezocht dinsdag 26 oktober de opvangkampen rond de Merapi. Maar in de namiddag bleek dat dit niet de grootste ramp in Indonesië was.

Gespannen vernam ik de avond daarvoor berichten over een mogelijke tsunami op het eiland Mentawai. Maar het metereologische instituut BMKG in Jakarta had de tsunami-waarschuwing toch ingetrokken op maandagavond?

Bijna twintig uur later sijpelen de berichten door over  verwoeste vissersdorpen met honderden vermisten. Hoogstwaarschijnlijk is de Indonesische media wakker geschud door Australische collega’s die berichten vernamen van tien vermiste Australische surfers. Zij bevonden zich op een grote vakantieboot. Een watergolf van drie meter zou op het eiland zijn geslagen.

De grote vraag deze week is waarschijnlijk waarom het BMKG-instituut de tsunami-waarschuwing introk. En waarom de Indonesische regering ook aanvankelijk geen nieuws over een tsunami bij het publiek presenteerde. Wat zal dit  betekenen voor als er ergens een aardbeving plaatsheeft, maar de tsunami-waarschuwing wordt ingetrokken?

Het wantrouwen heerst niet alleen in de aardbevingsgevoelige uithoeken van de archipel. In Jakarta is iedereen het jaarlijkse ‘banjir’ fenomeen spuugzat. De banjir’s zijn de overstromingen, die ontstaan als het langer dan een half uur stortregent. In Jakarta regende het gisteren meer dan vier uur lang. De woede en frustratie richt zich nu op Jakarta-gouverneur Fauzi Bowo. De goedlachse Betawi was gisteravond nergens te vinden. “Waar ben je nou?” kopte kwaliteitskrant Kompas op de website. Op dinsdagochtend schudde hij lachend zijn hand naar de vele toegestroomde journalisten. Maar enig commentaar van de Jakartaanse topbestuurder was er niet.

Echt boos kunnen veel Indonesiërs niet meer worden. De onuitputtende stroom natuurrampen heeft zowel de bevolking als de regering rampen-moe gemaakt.

Indonesische journalisten blijven overal achteraan hollen. En in Jakarta begint het ook nu, terwijl ik dit schrijf, weer te regenen.

Geef een reactie »

Nog geen reacties.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Plaats een reactie

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.