Live from Jakarta

april 29, 2010

Costa Del Kuta

Filed under: Uncategorized — lepeltak @ 8:27 am

Balinese gids met westerse toeriste

Terug van een gezonde trip naar Bali en Lombok, ben ik eindelijk weer terug om mijn lezers van goede verhalen uit de Oost te voorzien.

Met twee vrienden was ik deze maand afgereisd naar het Lloret de Mar van Azië: Kuta Beach op Bali. Vooral veel ladderzatte Australiërs, maar ook leuke westerse meiden, hand in hand met Balinese jongens. Zo op het eerste oog een onschuldige vakantieliefde. Maar volgens de Indonesische autoriteiten is er meer aan de hand.

Vooral de Balinezen zijn razend. Een Singaporese regisseur haalde het in zijn hoofd om het best verborgen geheim van Bali te onthullen.

Met zijn documentaire ‘Cowboys in Paradise’ maakte regisseur Amit Virmani een ware filmhit. Maar het succes heeft ook een schaduwzijde. Virmani moet zich even niet laten zien op Bali.

Bali-gouverneur en voormalig politiecommandant Made Pastika toonde zich van zijn meest harde kant. Hij wil dat de regisseur met de billen bloot gaat. De politie heeft een strafrechterlijk onderzoek gestart naar de filmmaker. En intussen is een speciaal arrestatieteam deze week neergestreken op Kuta Beach, het beroemdste strand van Bali.

Direct zijn op maandag 28 jongens in de boeien geslagen op verdenking van prostitutie. Het ging hier zeker niet om schandknapen, maar goed geschouderde beachboys, die aasten op de golf van eenzame westerse toeristes.

De documentaire richt zich op de beroemde Gigolo’s van Bali. Deze jongens uit Bali en Java tonen zich ware talenwonders, en kunnen in het Engels, Frans, Duis, Nederlands en ook in het vloeiend Japans alle toeristes op het strand aanspreken. Met name bij de dames in Japan staat Bali hierdoor  bekend als een waar seksparadijs.

Voor ingewijden in Jakarta en Bali was dit al jaren bekend. In een eerder bezoek aanschouwde ik al de vruchten van deze geëmancipeerde relaties tussen Indonesiërs en buitenlanders. In het beroemde restaurant Warung Made in Kuta zag ik een hele tafel vol gezonde Europese vrouwen van begin veertig met iets jongere Balinese echtgenoten, omringd door hun koffiekleurige kinderen. Het was een leuk gezelschap, dat gezellig samen aan de lunch begon. Het leek een welkom alternatief voor de wereldwijde bekende relaties tussen grote westerse mannen en miniscule Aziatische meisjes, die vanuit alle hoeken cynische reacties uitlokken.

Maar ook de interculturele relaties tussen Balinese mannen en buitenlandse vrouwen worden nu in Indonesië met grote sensatiezucht en de nodige argwaan besproken. “Gigolo’s veroveren Bali’ kopt het in de betere Indonesische tabloids.

De Indonesische wet maakt prostitutie strafbaar, maar het zal lastig worden om te bewijzen dat de beachboys van Kuta werkelijk geld vroegen voor hun diensten. Intussen is de politie op Bali ook bezig met het betere recherchewerk. Vorige week werd na een lange zoektocht en vele slachtoffers de 28-jarige Timorees Silva da Costa gearresteerd. Hij zou een schoolmeisje hebben verkracht. Maar hij is ook in verband gebracht met een reeks van gruwelijke verkrachtingen die de Balinese hoofdstad Denpasar teisteren de afgelopen maanden. Alle slachtoffers waren jonge Balinese meisjes. Onduidelijk is of hij werkelijk de serieverkrachter is. Maar de Indonesische media lijken de serieverkrachtingen te zijn vergeten. De televisiezenders zijn en masse als een blok gevallen voor een hele andere affaire op Bali: ‘Cowboys in Paradise.’

‘Cowboys in Paradise’ is te vinden op youtube.com

1 reactie »

  1. Heb dit van heel dichtbij meegemaakt, vier ,vijf jaar geleden .

    Een vriendin is er gans ingetuimeld, en nog , hoewel terug in haar land, helemaal betoverd door die man en zijn familie.

    Reactie door Joty ter Kulve — april 29, 2010 @ 9:08 am | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Plaats een reactie

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.